Josep Coll Bardolet va néixer a Campdevànol (Girona) el 7 de novembre de l’any 1912. En aquest poble va passar la major part de la seva infància, i fou aquí on va entrar en contacte amb el paisatge, una constant a la seva obra, i es va interessar per la pintura. El 1927 va ingressar a l’Escola Municipal de Dibuix a Vic i posteriorment a l’Escola Superior de Paisatge d’Olot. A causa de la Guerra Civil va haver de fugir a Girona i creuà la frontera dirigint-se cap a França, on va viure quatre anys fins que el 1939 tornà a Catalunya.

El 1940 va viatjar a Mallorca on quedà fascinat pels colors, la llum i els balls populars de l’illa, fent que en els anys següents realitzés constants viatges a Mallorca fins que definitivament s’instal·là a Valldemossa el 1944. Valldemossa es convertirà en la seva residència on durà a terme una important activitat cultural mentre seguirà desenvolupant la seva obra pictòrica.

El 2005 es va constituir la Fundació Cultural Coll Bardolet i el 2007 s’inaugura la seva seu a Valldemossa. Aquest mateix any, el 30 de juliol l’artista morí als 90 anys.

La seva obra inclou una gran diversitat de temes com el paisatge, els balls, la llum, les flors i l’abstracció, on l’exaltació del color i l’alegria de viure es transmeten amb fluïdesa.  Destaquen les obres realitzades en colors blancs i nombrosos dibuixos, que reflecteixen les seves vivències sobre el paper. Va saber captar la fugacitat dels intents màgics. La seva obra és un cant a la naturalesa, a la tradició i a l’amor per la vida.

 

Neix a Campdevànol (Ripollès, Girona) el 7 de novembre.

La família es trasllada a Vic, on comença els estudis a l’Escola Municipal de Dibuix i treballa com a pintor- decorador. Primera exposició a Vic.

Ingressa a l’Escola Superior de Paisatge d’Olot.

Travessa la frontera cap a França. S’instal•la a Tours, on estudia a “l’École des Beaux Arts”.

Ingressa a ”l’École des Beaux Arts” de Brussel·les, amb el professor Alfred Bastien.

Retorna a Barcelona.

Viatja a Mallorca, on hi passa temporades. Exposicions a Palma i Barcelona. Aprèn tècniques de gravat.

S’instal·la definitivament a Valldemossa, on passa uns anys a l’hotel de l’Artista.

Exposicions a Barcelona, Palma, Brussel·les, Oslo. Viatja per Europa.

Viatges i exposicions a Suïssa, Suècia, Bòston (EUA).

Inici dels concerts al Torrent de Pareis (Mallorca), dels quals és patrocinador.

Medalla al Mèrit Turístic de les Illes Balears. Membre de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià, Palma. Nomenat Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres per el Govern de la República francesa.

Exposicions a Catalunya. Exposició antològica al Temple Romà de Vic (Barcelona).

Exposició antològica a la Llotja de Palma.

Declarat fill adoptiu de Valldemossa.

Nomenat Cantaire d’honor de la Coral Universitat de les Illes Balears. Inauguració de la Pinacoteca Coll Bardolet a Campdevànol (Girona)

Donació d’obres al Museu de Lluc (Mallorca) i inauguració de la sala Coll Bardolet. Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Nomenat Chevalier de l’Ordre de la Couronne de la Casa Reial Belga.

Inauguració d’una nova sala Coll Bardolet al Museu de Lluc i de la sala Coll Bardolet al Sucre de Vic. Rep diferents premis i homenatges. Exposicions a Paris i a Tours (França).

Constitució de la Fundació Cultural Coll Bardolet.

Inauguració de la seu de la Fundació Cultural Coll Bardolet a Valldemossa.
Nomenat fill il·lustre de Valldemossa.
Mor a Valldemossa, el 30 de juliol.